De Champagnestreek

Ontdek de Champagne! Een prachtige wijnstreek in het noorden van Frankrijk, waar de meest magische mousserende wijnen oftwel ‘Le Champagne’ met passie worden gemaakt. De Champagnestreek bestaat uit twee regio’s. In het noordelijke deel vind je Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne. En Bar-sur-Aube, Bar-sur-Seine en Mussy-sur-Seine met de romantische stad Troyes in het zuiden. Reims is de meest bekende stad en wordt ook wel de k(r)oningsstad genoemd! De stad heeft een bruisend centrum en de imposante 800 jarige Notre Dame kathedraal.

Landschap & klimaat

La Champagne, dat is genieten van een authentieke dorpen, gotische kathedralen, sprookjesachtige wijngaarden en natuurlijk veel champagnehuizen.

De streek heeft een hele diverse natuur en is gekenmerkt door een heuvelachtig landschap. Omgeven door meren en waterwegen, grote hectaren bos en twee natuurparken, is de Champagnestreek zeker een aanrader voor natuurliefhebbers. Laat je betoveren door deze groene omgeving waar je naast prachtige wandelingen en fietstochten ook diverse sporten kunt beoefenen.

Door haar noordelijke ligging, heeft de streek ook een noordelijk klimaat. Winters zijn vrij koud met sneeuwval en zomers hebben een gematigde temperatuur van zo’n 23 °C. Regen kun je er het hele jaar door ervaren waardoor natte zomers wel eens voorvallen.

Geschiedenis & cultuur

De Champagnestreek heeft een rijke geschiedenis en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Frankrijk. Zo is er een enorm indrukwekkend kasteel in het noorden en prachtige gebouwen zoals de Basiliek Notre-Dame de l’Epine en de Kathedraal Notre-Dame van Reims. Maar ook het karakteristieke centrum van Troyes is prachtig te zien. In de verschillende gebieden merk je ook verschillende bouwstijlen. Zo zie je in Reims, Châlons-en-Champagne en Sainte-Ménehould vooral krijtstenen en rode bakstenen. En staat Troyes bekend om de romantische houten werkhuizen die dateren uit de 16e eeuw.

Sinds 2015 is la Champagne met haar wijngaarden, champagnehuizen en champagnekelders toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vooral de methode champenoise, de bijzondere techniek door een tweede fermentatie in de fles, werd benadrukt door UNESCO.

Champagne

Het belangrijkste in de regio zijn uiteraard de geliefde bubbels, dé delicatesse van de streek. Deze gewilde flessen liggen kilometerslang, diep onder de grond, te rijpen in wijnkelders. Op de legendarische Avenue de Champagne in Epernay en ook in Reims, kun je indrukwekkende kelders van grote champagnehuizen bezoeken.

Laat je verleiden en geniet van heerlijke proeverijen. Met behulp van de bekende Route du Champagne kun je alle bekende namen bezoeken. Tijdens je verblijf mag je echter een bezoek aan de kleinere wijndorpen en hun champagneproducten niet overslaan. Zo ervaar je de passie van families die al generaties gespecialiseerd zijn in het maken van prachtige champagnes.

Culinair

Naast goddelijke champagne kun je in de streek genieten van een uitstekende regionale keuken met Franse delicatessen én de hoogwaardige gastronomie. De Michelin chef weten hun gasten op en top te verwennen in de beroemde sterren restaurants.

De France chefs van de gastronomie iedere keer zorgen voor vuurwerk met veelal internationale gerechten. En bekende lokale delicatessen zijn kazen uit Chaource en Langres, truffels van de Haute-Marne en Biscuit Rose de Reims. Of denk aan Jambon des Ardennes, Boudin Blanc of de Andouillettes.

Romantiek

Feeërieke kasteelhotels met kamers aangekleed als minipaleisjes, 17e-eeuwse hotels en charmante chambre d’hôtes maken de streek een ideale verblijfplaats voor romantische weekendjes. De streek en haar authentieke dorpjes zoals Troyes stralen romantiek uit.

Het is dan ook niet verbazend dat veel koppels deze streek uitkiezen voor een romantisch weekendje weg of zelfs de bruiloft. Een mooie plechtigheid op deze plek was al populair bij de adel in de middeleeuwen! Ontspan in een prachtige suite met hemelbed, hoge plafonds en antiek meubilair in een rustige omgeving. Geniet samen met je partner van een heerlijk diner of relaxerende wellness midden in de wijngaarden.

Ontdek de prachtige Champagnestreek!

Bekijk ons reisaanbod of laat je inspireren voor een speciale zakelijke reis naar de regio. Heb je een vraag over een van onze reizen of over de Champagnestreek in zijn algemeen? Maak gebruik van het contactformulier en stuur ons een berichtje. Wij horen graag van je!

Share This

WELKOM bij Champagne Travel!

De Champagne is geliefd en veel geboekt.

Daarom vast een eerste advies. Doe je aanvraag minimaal 2 maanden voor gewenste vertrekdatum.
En voor de speciale events of aanvragen met grote groepen minimaal 6 – 12 maanden voor vertrek.

Activiteiten kunnen uitsluitend worden geboekt als onderdeel van een arrangement.

Veel plezier met het ontdekken van onze Champagne reizen!