In vakblad Travel, Business & Incentives – Editie 2 2018
Champagne Travel is gespecialiseerd in het organiseren van reizen en dagtours in de Champagne-regio in Frankrijk. We spraken met Hinke de Jong, oprichtster en eigenaresse van Champagne Travel, over de mogelijkheden die deze unieke Franse regio biedt.

“Tijdens een wereldreis over het zuidelijk halfrond maakte ik in Argentinië,in de regio rondom Mendoza, voor het eerst echt kennis met wijn”, vertelt Hinke de Jong. “Daar is mijn liefde voor wijn denk ik wel ontstaan. Ik besloot toen om overal waar ik kwam op zoek te gaan naar de lokale wijngaarden om er meer over te weten te komen. Vanuit
Argentinië reisde ik door naar onder andere Chili, Australië en zuidelijk Afrika. Terug in Nederland realiseerde ik me dat we rondom ons eigen land ook enorm bijzondere wijnregio’s hebben. Ik bezocht de Champagne-regio in Frankrijk en raakte onder de indruk van de mensen, de rust, de activiteiten ter plaatse én natuurlijk de befaamde champagne. Ik ben altijd een liefhebber van gastronomie geweest en dan zit je in de Champagne wel op je plek: je kunt er goed eten en je treft er de meest bijzondere champagnes in veel verschillende stijlen. Het is een regio van bijzonderheden.”

In 2011 richtte De Jong Brouzje op en startte ze met het importeren en distribueren van champagne aan particulieren, zakelijke klanten en (Michelin) restaurants. Al snel wilde ze ook reizen aan gaan bieden naar de bijzondere Champagne-regio. In 2016 volgde de oprichting van het bedrijf Champagne Travel en werden alle Champagnereisactiviteiten ondergebracht bij het nieuwe bedrijf.

ARE65E276

Aansluiten op kennisniveau

De Jong vertelt: “Hoe ik anderen enthousiast maak voor champagne? Door eerst na te gaan welke kennis mensen meebrengen. Wanneer men blanco, zonder veel voorkennis, op bezoek gaat bij een champagneproducent kan een lokale uitleg over het maakproces te technisch overkomen. Als het kan geef ik van tevoren dan ook graag een introductie met aansluitend een proeverij. Zo komt men alvast meer te weten over de achtergrond en stap je met een ander beeld binnen bij een champagneproducent of een wijnhuis. Dan kan je beter plaatsen wat er wordt verteld over het maken van de champagne en wat de verschillen kunnen zijn.”

“Andere groepen stappen echter met een heel andere kennisniveau binnen. Onlangs organiseerde ik een reis voor een groep Nederlandse sommeliers die natuurlijk een hele andere achtergrond hebben. Dan kun je je voorstellen dat het er inhoudelijk veel gedetailleerder en technischer aan toegaat. We proberen met Champagne Travel dan ook altijd aan te
sluiten op het niveau en van daaruit nieuwe dingen mee te brengen. ”

“Zelf leer ik bovendien nog van iedere bezoek. In de Champagne zijn ontzettend veel producenten en wijnhuizen gevestigd. En ieder van hen heeft een eigen visie en werkwijze. Ondanks dat de methode van champagne maken is gereguleerd, kunnen binnen het proces verschillende keuzes gemaakt worden. Wat bijvoorbeeld ook meespeelt is de klimaatverandering. Hier moeten de makers op inspelen om mooie wijnen te kunnen blijven maken.”

Het doel van de reis

Het doel van de reis is natuurlijk ook van groot belang bij de reizen en dagtours die Champagne Travel organiseert. Bij het voorbeeld van de Nederlandse sommeliers heeft de reis een educatief karakter, één van de mogelijkheden. De Jong: “We organiseren vaak reizen voor groepen die een bijzondere bestemming (met bijpassend programma) willen bezoeken met hun team of bedrijf of groepen die iets te vieren hebben. Dit kan gaan om zowel zakelijke als particuliere groepen. We organiseren namelijk ook weekendjes weg voor stellen of vriendengroepen. Zakelijke groepen van iedere omvang zijn welkom bij ons, denk hierbij aan incentivereizen, teambuilding en meetings of trainingen in de regio.

Sommige groepen willen gedurende de reis gewoon een goede tijd met elkaar doorbrengen zonder al teveel groepsactiviteiten. Dan organiseren we een mooi feest, goede diners en één of twee bezoeken aan wijnhuizen. Andere groepen hebben juist de wens om elkaar beter te leren kennen en willen daarvoor gericht afwisselende activiteiten op locatie inzetten. Ook daartussen is van alles mogelijk. De reizen die we organiseren zijn dan ook altijd maatwerk. Afhankelijk van de wens van de groep doen we met Champagne Travel dan ook een gericht voorstel. We houden daarbij natuurlijk ook rekening met de grootte van de groep en het budget. We streven naar perfectie, want we willen graag iedereen een unieke beleving meegeven.”

“De reizen en dagtours die we naar de Champagne organiseren met bijpassend activiteitenprogramma kunnen van deur tot deur plaatsvinden, maar ook slechts onderdelen van een reis. De laatste tijd merk ik dat bedrijven intern dergelijke reizen organiseren, maar dat wij meerwaarde kunnen bieden in welke activiteiten ondernomen kunnen worden of welke restaurants absoluut het bezoeken waard zijn.”

Unieke activiteiten in de Champagne
Heteluchtballon © Airtonic

“De Champagne is een prachtige regio en biedt de mogelijkheid tot legio uiteenlopende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen door de wijngaarden. De beste periode hiervoor is vanaf het voorjaar tot de tijd van de oogst, over het algemeen medio september. Er kan gevaren worden op de rivieren, een ballonvaart worden gemaakt en er kan een bezoek worden gebracht aan de stad Reims, waar zich ook de kathedraal bevindt waar veel verschillende kroningen zijn geweest. Of denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de abdij van Dom Perignon. Wat we ook regelmatig organiseren is een kookworkshop of gastronomische lunch bij een wijnhuis. En natuurlijk niet te missen activiteiten zijn de bezoeken aan de producenten en wijnhuizen, gecombineerd met een masterclass of champagneproeverij. Want het daadwerkelijke champagne proeven is natuurlijk het allerleukste!”, sluit De Jong af.

 

Share This

WELKOM bij Champagne Travel!

De Champagne is geliefd en veel geboekt.

Daarom vast een eerste advies. Doe je aanvraag minimaal 2 maanden voor gewenste vertrekdatum.
En voor de speciale events of aanvragen met grote groepen minimaal 6 – 12 maanden voor vertrek.

Activiteiten kunnen uitsluitend worden geboekt als onderdeel van een arrangement.

Veel plezier met het ontdekken van onze Champagne reizen!